WEKO3
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単分散O/Wエマルション‐ジェランガムゲルの圧縮及び官能特性に対する油滴の影響
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00038339_060_L053 (914.3 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | 単分散O/Wエマルション‐ジェランガムゲルの圧縮及び官能特性に対する油滴の影響 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル | Effect of oil droplets on the compressive and sensory properties of monodispersed O/W emulsion‐gellan gum gel | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | ja-Kana | |||||||||||||||||
タイトル | タンブンサン O/W エマルション-ジェランガムゲル ノ アッシュク オヨビ カンノウ トクセイ ニ タイスル ユテキ ノ エイキョウ | |||||||||||||||||
見出し | ||||||||||||||||||
大見出し | 応用生物科学科 | |||||||||||||||||
小見出し | 生物資源利用学大講座 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
見出し | ||||||||||||||||||
大見出し | Department of Applied Biological Science | |||||||||||||||||
小見出し | Chair of Applied Bioresource Science | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
合谷, 祥一
× 合谷, 祥一
WEKO
879
× 藤田, 朋子× 山野, 善正
WEKO
1189
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Effects of oil content, oil droplet size and Ca²⁺ concentration on the compressive gel strength, and sensory evaluation of hardness and oiliness for monodispersed O/W emulsion gellan gum gel were investigated. The monodispersed emulsion which was made up by water, 1% (w/v) emulsifier (polyglycerine fatty acid) and corn oil was prepared by membrane emulsification. Both the stability of the monodispersed emulsion during preparation of the emulsion gellan gum sol and the uniformity of oil droplet distribution in the emulsion gel were confirmed. The compressive strength of the emulsion gels decreased with an increase in oil volume fraction. It is considered that the oil droplets behave as inactive filler in the emulsion gellan gum gel. The compressive strength of the emulsion gel was decreased with an increase in oil droplet size. However, the decreased ratio of compressive strength became small with an increase in droplet size. The larger the oil volume fraction and the Ca²⁺ concentration, the clearer the effect of oil droplet on the gel strength was. The sample containing smaller oil droplets was harder than that with larger oil droplets by the sensory test of paired comparison, while the increasing oil droplet size tended to increase oiliness. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 平均粒径が約1.5から14.0μmの範囲で5種類の単分散性の高いエマルションを含有するジェランガムゲルの破断強度に対する油の体積分率及び油滴径の影響を調べた。また、指による押しつぶし、口腔中での咀嚼による硬さ及び口腔中での脂っこさに対する官能性についても調べた。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 1:ジェランガムゾルの調製中において油滴は合一せずエマルションの単分散性は維持されていた。ゾルのゲル化過程において、氷水中で急激にゲル化することにより、エマルションのクリーミングは生じず、油滴は、ゲル中に均一に分散していることが確認された。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 2:油滴を含有したゲルは油滴を含まないゲルよりもゲル強度が低くなり、また、油の体積分率が高くなるほど低いゲル強度を示し、油滴が inactive filler として働いていることが分かった。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
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内容記述 | 3:粒径の影響では、粒径が小さい範囲では粒径の増大とともにゲル強度は低下したが、粒径が大きくなると粒径の大きさに対する変化をほとんど示さなくなった。油の体積分率が高いほど、また、Ca²⁺濃度が高いほど、ゲル強度に対する粒径の影響が強く表れた。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 4:官能検査の結果、指での押しつぶし、口腔中での咀嚼のどちらの場合でも、粒径が小さいエマルションを含むゲルの方が硬く、油の体積分率が高い方が高い有意差を示した。Ca²⁺濃度0.02%、油の体積分率0.2の場合においてのみ大きい油滴を含むゲルほど有意に脂っこかった。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 60, 号 113, p. 53-59, 発行日 2008-02-22 |
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出版者 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 110006657850 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010760486 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | monodispersied emulsion | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
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主題 | compressive properties | |||||||||||||||||
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主題 | sensory properties | |||||||||||||||||
WAID | ||||||||||||||||||
879 | ||||||||||||||||||
KEID | ||||||||||||||||||
1302 |