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アイテム
ベトナムと日本の市販唐辛子のアフラトキシンとオクラトキシンの汚染
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/11588
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/115887b126e4a-bb2e-4d40-87b0-260b99c44eaf
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||
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公開日 | 2023-03-03 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | ベトナムと日本の市販唐辛子のアフラトキシンとオクラトキシンの汚染 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | Occurrence of aflatoxins and ochratoxins in Vietnamese and Japanese chili peppers | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||
著者 |
Le, Thi Ha My
× Le, Thi Ha My
× 川村, 理
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抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | Aflatoxins (AFs) and ochratoxins (OTs) contamination of chili peppers sold in Vietnam and Japan was investigated using an immunoaffinity column-HPLC method. AFs were detected in 80% (20/25) of chili peppers sold in Vietnam, of which 8 samples (32%) exceeded AFB1 standard value (5 μg/kg) set by EU, and 5 samples (20%) exceeded the standard value (10 μg/kg) for total AFs set by EU and Japan. The mean of AFB1 was 11.24 μg/kg and total AFs was 11.81 μg/kg in positive samples. 88% (15/17) of chili peppers sold in the market were badly contaminated with AFs, the mean of AFB1 was 12.12 μg/kg and the mean of total AFs was 12.79 μg/kg. These were more than five times higher than the chili peppers sold in supermarkets. AFs were not detected in chili peppers sold in Japan. | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | OTA was detected in all of the chili peppers sold in Vietnam. The mean was 11.41 μg/kg. Of these the chili peppers, 5 (20%) exceeded the limit of OTA (15 μg/kg) set by EU, and 2 (8%) exceeded the limit of OTA (30 μg/kg) set by Vietnam. An average of 6.27 μg/kg of OTA was detected in all samples purchased at supermarkets. On the other hand, an average of 13.30 μg/kg OTA was detected in all samples purchased from the market, which was more than twice as high. OTA was detected on average in 100% (10/10) of chili peppers sold in Japan. The average of OTA was 0.67 μg/kg, less than 1/10 that of Vietnamese chili pepper. | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | From the above results, it was found that chili peppers sold in Vietnam were contaminated with relatively high concentrations of AFs and OTA. In particular, the contamination level of chili peppers sold in the market was high. | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | ベトナムと日本で市販されていた唐辛子のアフラトキシン(AFs)とオクラトキシン(OTs)の汚染調査をイムノアフィニテーカラム-HPLC法で行った。ベトナム市販唐辛子の80%(20/25)からAFs類が検出され、そのうち、8検体(32%)がEUのAFB1の基準値(5 μg/kg)を超えており、5検体(20%)EUや日本の総AFsの基準値(10 μg/kg)を超えていた.陽性検体のAFB1の平均値は11.24 μg/kgで、総AFsの平均値は11.81 μg/kgであった。特に、ベトナムの市場で販売されていた唐辛子の88%(15/17)がAFsに汚染されており、陽性検体のAFB1の平均値は12.12 μg/kgと総AFsの平均値は12.79 μg/kgであり、スーパーマーケットで販売されていた唐辛子の陽性検体のAFB1の平均値は2.35 μg/kgと総AFsの平均値は2.47μg/kgを5倍以上、上回っていた。また、日本市販の唐辛子からはAFは検出されなかった。ベトナム市販唐辛子の96%(24/25)からOTBが検出され、全てからOTAが検出された。これらの汚染検体中5検体(20%)がOTAのEU基準値15 μg/kgを超え、2検体(8%)がOTAのベトナム基準値30 μg/kgを超えでいた。陽性検体のOTBの平均値は3.11 μg/㎏、OTAの平均値は11.41 μg/㎏であった。また、スーパーマーケットで購入した検体の全てから平均6.27 μg/kgのOTAが検出された。一方、市場で購入した検体の全てから平均が13.30 μg/kg OTAが検出され、2倍以上高濃度であった。日本市販の唐辛子からの90%(9/10)から平均OTBが検出され、全てからOTAが検出された。陽性検体のOTBの平均値は0.04 μg/㎏、OTAの平均値は0.67 μg/㎏であり、ベトナムの唐辛子の1/10以下であった。以上の結果から、ベトナム市販の唐辛子は、比較的高頻度かつ高濃度のAFsとOTsに汚染されていた。特に、市場で販売されていた唐辛子の汚染レベルは高かった。 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 75, 号 128, p. 45-50, 発行日 2023-02-28 |
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出版者 | ||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | chili pepper | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | aflatoxin | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | ochratoxin | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | Vietnam | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | Japan | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | immunoaffinity |