@article{oai:kagawa-u.repo.nii.ac.jp:02000327, author = {Matsuo, Tatsuhiro and 松尾, 達博 and Higaki, Shunsuke and 檜垣, 俊介 and Inai, Reiko and 稲井, 玲子}, issue = {129}, journal = {香川大学農学部学術報告, Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University}, month = {Feb}, note = {Heavy drinking and obesity, which often coexist, have been shown to promote liver injury, steatohepatitis, and fibrosis developments. The recent increase in the incidence of metabolic syndrome highlights the potential of heavy drinking and obesity to cause liver damage and consequent inflammation synergistically. Tea is consumed worldwide. Catechin, a bitter tea component, is a polyphenol. Catechins have many physiological effects, including antioxidant, bactericidal, anticancer, hypotensive, cholesterol‐lowering, and blood sugar‐suppressing effects. Recently, it has been suggested that they exert anti‐obesity effects. This study investigated the effects of epicatechin gallate combined with a high‐fat diet and chronic alcohol consumption on liver damage in rats. Twenty male Wistar rats were randomized into four groups of five: control, high‐fat diet, high‐fat‐ethanol diet, and high‐fat‐ethanol‐epicatechin gallate diet groups. The rats in each group were fed the experimental diets ad libitum for eight weeks. High‐fat diet and ethanol consumption induced fatty liver in rats. Additionally, epicatechin gallate exacerbated liver injury. However, epicatechin gallate content in normal green tea intake is considered safe, and caution should be exercised when consuming concentrated supplements., 多量飲酒と高脂肪食誘発性肥満は、肝損傷、脂肪肝および肝線維症の発症を促進することが明らかにされている。近年、メタボリックシンドロームの発生率の増加は、多量飲酒と肥満が相乗的に肝臓損傷とそれに伴う炎症を引き起している可能性がある。一方、茶は世界中で広く普及している飲料である。茶の苦味成分であるカテキンは、ポリフェノールの一種であり、これまでに抗酸化作用、殺菌作用、抗がん作用、血圧降下作用、コレステロール低下作用、血糖抑制作用および抗肥満作用など、多くの生理学的作用が報告されている。本研究では、長期の高脂肪食およびエタノール摂取によるラットの肝損傷に対するエピカテキンガレートの影響について検討した。20匹のWistar系雄ラットを5匹ずつ4群に分け、それぞれ対照群、高脂肪食群、高脂肪・エタノール食群、および高脂肪・エタノール・エピカテキンガレート食群とした。各グループのラットには実験食を8週間自由に与えた。その結果、高脂肪食とエタノール摂取は、ラットの脂肪肝を誘発し、エピカテキンガレートは肝障害を悪化させた。通常摂取レベルでの緑茶に含まれるエピカテキンガレートは安全であると考えられているが、濃縮サプリメントを摂取する場合には注意が必要かも知れない。}, pages = {39--45}, title = {Dietary epigallocatechin gallate worsens rat liver injury induced by a high‐fat diet and ethanol consumption}, volume = {76}, year = {2024}, yomi = {マツオ, タツヒロ and ヒガキ, シュンスケ and イナイ, レイコ} }