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アイテム
国内市販小麦粉,食パン及びパスタのデオキシニバレノール汚染とリスク評価
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2000793
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/20007931a623181-9523-4658-9f31-5d999485eb5a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2025-03-19 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 国内市販小麦粉,食パン及びパスタのデオキシニバレノール汚染とリスク評価 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | Occurrence and risk assessment of deoxynivalenol in wheat flour, bread, and pasta commercially available in Japan | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||
著者 |
富田, 直大
× 富田, 直大
× 川村, 理
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抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | Deoxynivalenol(DON), produced by Fusarium graminearum, is a pathogen of red mold of wheat. We investigated DON contamination in domestic commercial wheat flour, bread and pasta using an immunoaffinity column-HPLC method. DON was detected in 11(29.7%)of 37 commercial wheat flours. The average value for all samples was 0.051 ppm, and both the DON contamination rate and concentration were significantly higher in the domestic wheat flour. DON spiked wheat was prepared, and bread was baked in a home bakery to investigate the behavior of DON. The results showed that DON did not decrease during the baking process. Therefore, we conducted a DON contamination survey of commercial bread. We detected DON in 17(56.7%)out of 30 breads. The average DON concentration for all samples was 0.040 ppm, with domestic flour having a significantly higher DON concentration. The intake of DON per body weight was 0.22 μg/kg body weight/day, which was 22% of the TDI, when two slices(120 g)of bread contaminated with DON at the highest concentration of 0.109 ppm were consumed daily. A survey of commercially available dried pasta for DON contamination revealed that DON was detected in 11(35.5%)out of 31 samples. The average value for all samples was 0.049 ppm. Pasta contaminated with the highest concentration of DON(0.357 ppm)was boiled, and the transfer of DON to the boiling water was examined. As the result, DON in the noodles decreased to 0.185 ppm dry pasta equivalent at the recommended optimum boiling time of 9 minutes, and 0.190 ppm DON dry pasta equivalent was detected in the boiling water. The intake of DON per serving of 200 g of this noodles consumed daily was 0.67 μg/kg body weight/day, which was 67% of the TDI. |
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言語 | en | |||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | ムギ類の赤カビ病の病原菌であるFusarium graminearumなどによって産生されるデオキシニバレノール(DON)は,国内産の小麦や大麦を高頻度汚染している.そこで,国内市販の小麦粉,食パンとパスタ中のDONの汚染調査をイムノアフィニティーカラム-HPLC法で行った.市販小麦粉37検体中11検体(29.7%)から最大0.368 ppmのDONを検出した.全検体の平均値は0.051ppmであり,有意に国内産小麦粉の方がDON汚染率と濃度ともに高かった.DON人工汚染小麦を調製し,ホームベーカリーでパンを作製し,DONの挙動を調べた.その結果,DONは製パン工程で減少しなかった.そこで,国内市販の食パンのDON汚染調査を行った.その結果,30検体中17検体(56.7%)から最大0.109 ppmのDONを検出した.全検体の平均値は0.040 ppmであり,有意に国内産小麦粉の方がDON汚染濃度は高かった.市販食パンのリスク評価を行った.最高濃度0.109 ppmのDONに汚染していた食パンを毎日2枚(120 g)摂取した場合のDONの摂取量は体重あたりのDONの摂取量は0.22 μg/kg体重/日で,TDIの22%であった. 国内市販の乾燥パスタの汚染調査を行った結果,31検体中11検体(35.5%)から最大0.357 ppmのDONが検出され,全検体の平均値は0.049 ppmであった. 最高濃度のDON(0.357 ppm)に汚染されていたパスタを茹で,茹で汁へのDONの移行について調べた.その結果,推奨最適茹で時間の9分で麺中DONは乾燥パスタ換算で0.185ppmに減少し,茹で汁には乾燥パスタ換算で0.190 ppmのDONが検出された。最大汚染の乾燥パスタを推奨時間茹でた場合の麺中のDON濃度は0.185 ppmで,このパスタを毎日1人前200 gを摂取した場合のDONの摂取量体重あたりのDONの摂取量は0.67 μg/kg体重/日で,TDIの67%であった. |
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言語 | ja | |||||||||||||||||||||
bibliographic_information |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 77, 号 130, p. 41-46, 発行日 2025-02-28 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | Faculty of Agriculture, Kagawa University | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_9 | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_11 | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | deoxynivalenol | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | wheat flour | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | bread | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | pasta | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | Japan | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | immunoaffinity column-HPLC method |