WEKO3
アイテム
国内市販ピーナッツバターとアーモンドのアフラトキシン汚染調査
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2000796
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2000796a42aa34a-36c1-47e1-acb5-3c139c1d5b3e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2025-03-21 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 国内市販ピーナッツバターとアーモンドのアフラトキシン汚染調査 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | Occurrence of aflatoxins in commercial peanut butter and almonds in Japan | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||
著者 |
奥間, 朝哲
× 奥間, 朝哲
× 川村, 理
|
|||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | Peanut butter and almonds commercially available in Japan in 2023 were collected and investigated for contamination with aflatoxins(AFs)by immunoaffinity column-HPLC method. Total AFs(0.20-3.47 μg/kg)were detected in 13(58.5%)of 23 peanut butter samples. AFB1 was detected in 12(52.2%)samples in the range of 0.17-2.99 μg/kg, with a mean value of 0.35 μg/kg for all samples. Total AFs(0.01-0.44 μg/kg)were detected in 15(55.5%)of 27 almond samples. 0.17 μg/kg of AFB1 was detected in one sample(3.7%). These results were similar to those obtained 18 years ago by the Ministry of Health, Labour and Welfare in 2006, suggesting that there was no significant change in AFs contamination in peanut butter and almonds commercially available in Japan. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 2023年に国内で市販されていたピーナッツバターとアーモンドを収集し,IAC-HPLC法でAFsの汚染調査を行った.ピーナッツバター23検体中13検体(58.5%)から総AF(0.20〜3.47 μg/kg)が検出された.全検体平均値は0.53 μg/kgであった.AFB1は12検体(52.2%)から0.17〜2.99 μg/kgの範囲で検出され,全検体平均値は0.35μg/kgであった.アーモンド27検体中15検体(55.5%)から総AFs(0.01〜0.44 μg/kg)が検出された. 全検体平均値は0.11 μg/kgであった.AFB1は1検体(3.7%)から0.17 μg/kg検出された.これの結果は,18年前の厚生労働省2006の結果概ね同じであり,こららのAFs汚染には大きな変化はなかったと考えられた. | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
bibliographic_information |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 77, 号 130, p. 59-62, 発行日 2025-02-28 |
|||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | Faculty of Agriculture, Kagawa University | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_9 | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_11 | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | aflatoxins | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | peanut butter | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | Almonds | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | Japan | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | immunoaffinity column |