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アイテム
国内市販インスタントコーヒー,ドリンキングコーヒー及びココア製品のオクラトキシンA,Bと14-(R)-オクラトキシンAの汚染調査
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2000797
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/20007971bfbe682-6d4d-4c5f-94de-13be577711ac
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2025-03-21 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 国内市販インスタントコーヒー,ドリンキングコーヒー及びココア製品のオクラトキシンA,Bと14-(R)-オクラトキシンAの汚染調査 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | Occurrence of ochratoxin A, B and 14-(R)-ochratoxin A in commercial instant and drinking coffee and cocoa products in Japan | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||
著者 |
大西, 杏佳
× 大西, 杏佳
× 川村, 理
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抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | A contamination survey of ochratoxin A(OTA)and 14-(R)-ochratoxin A(14R-OTA)in domestic commercial instant and drinking coffee, and cocoa products in 2023 was conducted using an immunoaffinity column-HPLC method. The results showed that OTA was detected in 35 of 36(97.2%)instant coffee with an average of 0.52 μg/kg and a maximum of 1.75 μg/kg. The OTA limit(5 μg/kg)set by European Food Safety Authority(EFSA)were not exceeded. 14R-OTA was detected in 30 samples(83.3%)with a maximum of 1.17 μg/kg and a mean of 0.26 μg/kg. In drinking coffee, 34 of 42 samples(81.0%)were positive for OTA with a mean of 0.153 μg/L and a maximum of 1.113 μg/L. None of the samples exceeded the EFAS OTA limit of 2 μg/L for wine and other beverages. However, 22 samples(52.4%)exceeded the drinking coffee OTA of 0.071 μg/L, which is calculated from the EFAS OTA limit for instant coffee. 14R-OTA was detected in 25 samples(59.5%)with a maximum of 0.363 μg/L and a mean of 0.057 μg/kg. Drinking coffee sold commercially in Japan was not safe enough to be contaminated with OTA. All cocoa products(41 samples)were OTA-positive with a mean value of 1.02 μg/kg. 2 samples(4.27 and 6.94 μg/kg)were above the EFAS standard of 3 μg/kg. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 2023年に国内市販インスタントコーヒー,ドリンキングコーヒーとココア製品のOTA,OTBと14R-OTAの汚染調査をイムノアフィニティーカラム-HPLC法で行った.その結果,インスタントコーヒーでは36検体中35検体(97.2%)で陽性平均0.52 μg/kg,最大1.75 μg/kgのOTAが検出された.14R-OTAは30検体(83.3%)で検出され,最大値は1.17 μg/kg,全検体の平均値は0.26 μg/kgであった.OTBは18検体(42.9%)で検出され,最大値は0.141μg/kg,全検体の平均値は0.049 μg/Lであった.EFASのOTAの基準値5 μg/kgを超える検体はなかった.ドリンキングコーヒーでは42検体中34検体(81.0%)で陽性平均0.153 μg/L,最大1.113 μg/LのOTAが検出された.全検体の平均値は0.125 μg/Lであった.14R-OTAは25検体(59.5%)で検出され,最大値は0.363 μg/L,全検体の平均値は0.057 μg/Lであった.OTBは18検体(42.9%)で検出され,最大値は0.141 μg/L,全検体の平均値は0.049μg/Lであった.EFASのワインなどの飲料のOTAの基準値2 μg/Lを超える検体はなかった.しかし,インスタントコーヒーOTAの基準値から計算されるドリンキングコーヒーの基準値は0.071 μg/Lであり,22検体(52.4%)がこの値を超えていた.日本で市販されているドリンキングコーヒーは充分に安全であるとはいいがたいOTA汚染であった. ココア製品41検体のOTA汚染調査を行った結果,41検体すべてがOTA陽性であり,平均値は1.02 μg/kgであった.EFASの基準3 μg/kgを超える検体は4.27と6.94 μg/kgの2検体あった.製品区分では,ココアパウダー22検体のOTA平均値±SDは1.02±1.27 μg/kgであり,調製ココア19検体の平均値±SDは0.39±0.27 μg/kgであった.有意に砂糖やミルクなどを含まないココアパウダーのOTA濃度は高かった.最大汚染の毎日ココア毎日1杯飲んだ場合のOTAの摂取量はTDIの13%で,健康被害は発生するとは考えにくい.しかし,EFASの基準3 μg/kgを超える検体が2検体(4.9%)あったことから,今後,継続的監視が必要と考えられた. |
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言語 | ja | |||||||||||||||||||||
bibliographic_information |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 77, 号 130, p. 63-69, 発行日 2025-02-28 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | Faculty of Agriculture, Kagawa University | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_9 | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_11 | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | ochratoxin A | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | ochratoxin B | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | 14-(R)-ochratoxin A | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | drinking coffee | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | instant coffee | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | cocoa products | |||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||
主題 | immunoaffinity column |