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アイテム
発酵ハト麦エキスがラットの高ショ糖・低タンパク質誘発性脂肪肝に及ぼす影響
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2000798
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2000798ac235df6-3928-4cae-b325-c3d3eb29e339
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2025-03-21 | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | Effects of Fermented Adlay Extract on High-Sucrose and Low-Protein Diet-Induced Fatty Liver in Rats | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | 発酵ハト麦エキスがラットの高ショ糖・低タンパク質誘発性脂肪肝に及ぼす影響 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
檜垣, 俊介
× 檜垣, 俊介
× 稲井, 玲子
× 松尾, 達博
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | 脂肪肝とは,肝臓に脂質,特に中性脂肪が異常に蓄積した状態である。脂肪肝は栄養過多によって引き起こされることが多いが,摂食障害,不適切なダイエット,高齢者の長期にわたる栄養不足も脂肪肝の原因となることが知られている。これらは主にタンパク質の摂取不足が原因と考えられている。近年,ある種のアミノ酸の摂取が脂肪肝に有効であることが報告されている。発酵ハト麦エキス(FAE)は,アミノ酸を豊富に含む流動食のひとつであり,タンパク質構成アミノ酸として分岐鎖アミノ酸やアラニンを多く含むことから,栄養補助食品として期待されている。本研究では,高ショ糖・低タンパク誘発性脂肪肝モデルラットにおいて,脂肪肝に対するFAEの効果を検討した。しかし,FAEは高ショ糖・低タンパク誘発性脂肪肝を抑制するどころか,むしろ悪化させた。FAEは必須アミノ酸であるトリプトファンを欠くため,低タンパク質条件下では,FAE由来のアミノ酸が体内のタンパク質に利用されず,結果として肝臓に脂肪として蓄積された可能性がある。FAEをサプリメントとして使用する場合は,高品質のタンパク質と同時に摂取すべきかも知れない。 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | Fatty liver is a condition in which the liver shows an abnormal accumulation of lipids, particularly triglycerides. Fatty liver is often caused by overnutrition. Eating disorders, inappropriate dieting, and prolonged undernutrition in the elderly are known to cause fatty liver; these are thought to be primarily due to an inadequate protein intake. Recently, it has been reported that the intake of certain amino acids is effective against fatty liver disease. Fermented adlay extract(FAE)is a liquid food rich in amino acids. Because FAE contain high amounts of branched-chain amino acids and alanine as protein constituent amino acids, they are expected to be used as dietary supplements, but no cases of disease prevention or treatment have been reported. In this study, we investigated the effects of FAEs on hepatic triglyceride accumulation in a rat model of high-sucrose, low-protein-induced fatty liver. However, dietary FAE exacerbates rather than suppresses high-sucrose, low-protein-induced fatty liver disease. Because FAE lacks the essential amino acid tryptophan, it is possible that under low-protein conditions, the amino acids derived from FAE are not utilized by body proteins and consequently accumulated as fat in the liver. If FAE is to be used as a supplement, it should be consumed simultaneously with high-quality proteins. | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
bibliographic_information |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 77, 号 130, p. 71-77, 発行日 2025-02-28 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | Faculty of Agriculture, Kagawa University | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_9 | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||||||||||
item_10002_source_id_11 | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
主題 | Fermented adlay extract | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
主題 | fatty liver | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
主題 | high-sucrose diet | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
主題 | low-protein diet | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
主題 | rat |