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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第28巻 (1977年3月)

鶏飼料へのメチルセルロース添加が消化率に及ぼす影響

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3055
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3055
8d88b4a2-fafd-4bef-bf53-16dad5c17334
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_28_33.pdf AN00038339_28_33.pdf (169.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-27
タイトル
タイトル 鶏飼料へのメチルセルロース添加が消化率に及ぼす影響
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of methylcellulose supplement on digestibility of diet in chickens
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 一色, 泰

× 一色, 泰

ja 一色, 泰

ja-Kana イッシキ, ユタカ

en Isshiki, Yutaka


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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The present experiment was conducted in order to investigate the influence of a dietary supplement of 1-3% methylcellulose on 1) the rate of passage of food through the alimentary tract and 2) the digestibility of nutrients in chickens, using single comb White Leghorn cockerels with an artificial anus. The following results were obtained. When chickens were fed the conventional diet to which was added 2 adn 3% of metylcellulose (with carmine as a marker) the time required for food to pass through the alimentary tract was significantly increased. Protein-digestibility tended to increase and crude-fat digestibility to decrease as the metylcellulose supplement to the diet was increased. On the other hand, the digestibility of nitrogen-free extracts was little affected by the dietary supplement of metylcellulose. These results indicate that a dietary supplement of metylcellulose has no nutritional effect in chickens.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 鶏飼料へのMCの添加が、消化管内通過時間および消化率にいかなる影響を及ぼすかについて知るため、人工肛門を設着した単冠白色レグホーン種オス24羽を用いて実験を行い、次のごとき結果を得た。 慣用飼料とそれに1%、2%および3%のMCを添加した飼料に、さらに標識としてカルミンを添加して消化管内通過時間を測定した結果、2%および3%添加区で著しく遅延することが認められた。 またMC添加による消化率の変化については、粗蛋白質ではMCの量が多くなるにつれて高くなる傾向を示し、粗脂肪では反対に低下する傾向が認められた。一方、可溶無窒素物の消化率はMC添加により差がみられなかった。以上のことからMC添加は栄養的に有意義であるとは考えられない。
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 28, p. 33-36, 発行日 1977-03-01
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
WAID
184
KEID
2455
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Ver.1 2023-05-15 13:03:43.149211
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