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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第28巻 (1977年3月)

熱帯産米澱粉のアルカリビスコグラム

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3060
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3060
965276f7-e312-4cab-a5e5-ce6ea458c1cd
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_28_75.pdf AN00038339_28_75.pdf (345.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-27
タイトル
タイトル 熱帯産米澱粉のアルカリビスコグラム
言語 ja
タイトル
タイトル Alkaliviscograms of tropical rice starches
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 鈴木, 裕

× 鈴木, 裕

ja 鈴木, 裕

ja-Kana スズキ, ヒロシ

en Suzuki, Hiroshi

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Juliano, Bienvenido O.

× Juliano, Bienvenido O.

ja Juliano, Bienvenido O.

en Juliano, Bienvenido O.

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Gelatinization properties of rice starches in potassium hydroxide solution was investigated with alkaliviscography. The sample rice starches were purified with detergent from 25 non-glutinous Indica, 3 non-glutinous Japonica, and from 5 glutinous Indica varieties, all of which were grown in the Philippines. The effects on the alkaliviscogram were checked of maturing temperature of rice plants, contamination with immature rice grains, extraction times with detergent, and stored period of sample starch at 25℃ for 9 months. The comparison of each viscogram from 11 rice starches with those of their parents rice starches gave no consistent tendency. Some non-glutinous rice starches showed specific low and flat viscograms, which suggested slow gelatinization of the sample in alkali. On the contrary, glutinous rice starches showed especially high maximum viscosity upon gelatinization. Non-glutinous rice starches are supposed to be grouped into 3 or 4 classes from the standpoint of gelatinization normality of alkali.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 25品種のIndica粳米, 3品種のJaponica粳米, 5品種のIndica糯米の澱粉について, それらのアルカリ糊化性に及ぼす試料米の条件, 澱粉の精製条件, 貯蔵条件の影響について検討したのち, 11品種の粳米澱粉のアルカリビスコグラムについてその育種的背景との関係を調べたが, 一定の傾向は見出せなかった. 粳米澱粉のなかには低粘度緩糊化性を示す品種がみられたが, 糯米澱粉は糊化に際して著しく高い粘度を示した. 粳米澱粉の全アルカリビスコグラム図より, その糊化開始アルカリ濃度を基準にすると粳米澱粉は3-4群に分類できるように考えられた.
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 28, p. 75-84, 発行日 1977-03-01
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 110001715860
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
WAID
2976
KEID
2460
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Ver.1 2023-05-15 10:25:55.901228
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