ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第28巻 (1977年3月)

玄米の総窒素量および米たんぱく質含量におよぼす穂揃前または穂揃期窒素追肥の効果

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3068
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3068
1a40f95c-079e-49f7-87fe-4156f0a5ec06
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_28_157.pdf AN00038339_28_157.pdf (218.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-27
タイトル
タイトル 玄米の総窒素量および米たんぱく質含量におよぼす穂揃前または穂揃期窒素追肥の効果
言語 ja
タイトル
タイトル Effects of nitrogen top-dressing at before or full heading stage on total nitrogen and rice protein contents in brown rice
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 鈴木, 博雄

× 鈴木, 博雄

ja 鈴木, 博雄

ja-Kana スズキ, ヒロオ

en Suzuki, Hiroo

Search repository
長島, 豊明

× 長島, 豊明

ja 長島, 豊明

ja-Kana ナガシマ, トヨアキ

en Nagashima, Toyoaki

Search repository
山下, 勝三

× 山下, 勝三

ja 山下, 勝三

ja-Kana ヤマシタ, カツミ

en Yamashita, Katsumi

Search repository
杉沢, 博

× 杉沢, 博

ja 杉沢, 博

ja-Kana スギサワ, ヒロシ

en Sugisawa, Hiroshi

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In order to determine the association of raised nitrogen content in brown rice fed by nitrogen top-dressing at full heading stage with rice protein (albumin, globulin, prolamin, and glutelin) contents, albumin, globulin, prolamin, and glutelin in brown rice (60-mesh powder defatted with petroleum ether) were extracted by water, 5% NaCl, 60% ethanol, and 0.4% NaOH, respectively, with a slight modification of the percolation method by MAES. The protein extraction yields varied from 64.0% to 94.5% and glutelin was the predominant fraction in the whole protein (about 80%). Glutelin content was positively correlated with total nitrogen content in brown rice samples of eight varieties employed in this experiment. No correlation between total nitrogen content and either prolamin or globulin content was observed. The nitrogen top-dressing at full heading stage caused increases in glutelin levels as well as total nitrogen contents in brown rice samples of three varieties, but the nitrogen top-dressing at before heading stage did not cause any changes of them.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 稲の穂揃期の窒素追肥によって生ずる玄米中の窒素含量の増加の内容を探るため, MAESのpercolation column法に準じた抽出法を用い, 米たんぱく質のアルブミン, グロブリン, プロラミン, グルテリンをそれぞれ水, 5%食塩水, 60%エタノール, 0.4%カセイソーダで順に抽出し, その量的変化を検討した. 抽出法による窒素回収率は64.0?94.5%となり, 米たんぱく質中に占めるグルテリンの割合は約80%となった. 玄米総窒素量の品種間での変動とグルテリン量の変動との間に相関が認められ, 従来知られているプロラミンとの関係は得られなかった. 穂揃期窒素追肥によって生ずる玄米中窒素含量増加もグルテリン区分の増加によって代表され, 他のたんぱく質区分の変化はなく, この傾向はこの実験で用いた3品種(ミョウジョウ, マンリョウ, ハルカゼ)について同様に認められた. 稲の穂揃前窒素追肥によっては, 玄米中窒素含量, グルテリン含量ともに影響されなかった.
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 28, p. 157-161, 発行日 1977-03-01
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
WAID
2968
KEID
2468
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 13:03:32.126021
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3