WEKO3
アイテム
二次元電気泳動法によるエンバク葉の可溶性蛋白質の分離
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3082
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/308266bcb6af-16f2-45a8-a9a8-cba4fb4643a1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 二次元電気泳動法によるエンバク葉の可溶性蛋白質の分離 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Separation of soluble proteins of oat leaves by two-dimensional gel electrophoresis | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
山本, 弘幸
× 山本, 弘幸
× 広部, 健一
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Separation of soluble proteins of oat leaves was examined by two-dimensional acrylamide gel electrophoresis of O'Farrell with a slight modification. The supernatant of oat leaf homogenate obtained by the centrifugation at 10,000 × g for 15 min was used as a soluble protein fraction. The first dimensional electrophoresis was conducted by isoelectric focusing method by adding 9.2M urea and 2% Nonidet P-40 to protein samples and gels. The best separation of proteins for the two-dimensional electrophoresis was achieved by the electrophoresis of 500μg proteins with a pH 4.2-8.8 gradient at 25V/gel for 18 hours. The gel was then extruded into 50ml of 62.5mM Tris-HCl buffer (pH 6.8) containing 2.3% sodium dodecylsulphate (SDS), 10% glycerine and 5% β-mercaptoethanol and shaken at 25℃ for 6 hours. The second dimensional electrophoresis was carried out on discontinuous SDS-acrylamide gel plates, giving current of 20mA for 6.5 hours. This procedure provided the resolution of 143 spots of proteins on the gel plate with high reliability. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | O'FARRELLの二次元電気泳動法により, エンバク (Avena sativa L.) 子苗葉の可溶性蛋白質の分離を試みた. (1) 可溶性蛋白質には磨砕液を10,000 × g, 15分遠心分画した上澄液を用いた. 等電点分画法による一次元電気泳動は試料およびゲルに9.2M尿素および2%ノニデットP-40を加え, 蛋白質量を500μg添加して, 25V, 18時間通電すると, 明瞭なバンドが検出された. 泳動後のゲル中のpH勾配は4.2-8.8であった. (2) 上記のゲルを2.3%SDS, 10%グリセリン, 5%β-メルカプトエタノール含有の62.5mMトリス-塩酸緩衝液(pH6.8)50mlに25℃, 6時間浸漬した後, 不連続SDS-アクリルアミドゲル法により二次元電気泳動を20mA, 6時間30分行うと, 高い再現性で143コのスポットが検出された. | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 29, 号 1, p. 77-82, 発行日 1977-09-01 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
WAID | ||||||||||||||||||
1156 | ||||||||||||||||||
KEID | ||||||||||||||||||
2482 |