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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第32巻 第1号 (1980年10月)

果実の品質評価基準の実態分析—特に仲卸業者と小売業者を中心にして—

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3160
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3160
0c0efa82-e40d-45e7-95a5-7c9816e14979
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_32_1_25.pdf AN00038339_32_1_25.pdf (347.3 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-27
タイトル
タイトル 果実の品質評価基準の実態分析—特に仲卸業者と小売業者を中心にして—
言語 ja
タイトル
タイトル The actual state analysis of the standard estimation of fruit
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 久保, 利文

× 久保, 利文

ja 久保, 利文

ja-Kana クボ, トシフミ

en Kubo, Toshifumi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Though the standardization of fruit and vegetable is the most essential factor for the rationalization of the distribution process of them, there has been little works dealing with the enforcement method of standardization from the social and economic points of view. In the present study, the results of the questionnaire to wholesalers and retailers on the estimation of quality for the fruits (namely, peach, pear, grapes and apple), were reported. (1) For the standard estimation of quality, the importance was placed on the internal quality more than the external one. (2) Making a great point on the internal quality showed tendency to increase year after year. (3) The tint was the most important quality within the external quality. (4) The internal quality, especially flavor, was related more closely to the bland above the external quality.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 青果物流通の合理化をはかる上で, 規格の標準化が極めて重要であるにもかかわらず, 社会経済的観点から標準化の実施方法を論じた研究は皆無に近い状態にある. そこで本研究では、青果物規格の標準化をはかる上での検討資料を得るため, 仲卸業者と小売業者を対象に, 果実(モモ, ナシ, ブドウ, リンゴ)の品質評価方法についてアンケート調査を実施, 検討し, 次のような結果を得た. (1)品質評価基準としては, 外観的品質よりも内容的品質が重視されている. (2)内容的品質を重視する傾向は年々強くなってきている. (3) 外観的品質評価基準としては, 「色合い」が最も重視されている. (4)内容的品質, とくに味は, 外観的品質に比べて銘柄と高い相関にある.
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 32, 号 1, p. 25-31, 発行日 1980-10-01
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
WAID
561
KEID
2559
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Ver.1 2023-05-15 13:05:31.861189
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