WEKO3
アイテム
カラスノエンドウ種子の遊離糖類と青酸配糖体ビシアニンについて Ⅱ. ビシアニンおよびビシアノースの単離とその性質,ならびに粗製ビシアナーゼ
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3171
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3171ed966dfc-ed29-4a64-b808-8694cc2825de
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | カラスノエンドウ種子の遊離糖類と青酸配糖体ビシアニンについて Ⅱ. ビシアニンおよびビシアノースの単離とその性質,ならびに粗製ビシアナーゼ | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | On the free sugars and cyanogenic glycoside in the seed of Vicia angustifolia var. segetalis. II. Isolation and properties of vicianin and vicianose with some observatinos on crude vicianase | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||||
著者 |
笠井, 忠
× 笠井, 忠
× 岸本, 雅夫
× 川村, 信一郎
|
|||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | The main purpose of this study was to examine the characteristic behavior of vicianin and vicianose isolated from Vicia angustifolia var. segetalis by recent analytical methods, because almost no reports have been made since BERIRAND et al. (1906-10). Vicianin, a cyanogenic glycoside, was isolated and crystallized. Vicianose was isolated from vicianin by use of crude vicianase solution. Both vicianin and vicianose were characterized by thin layer chromatography, gas liquid chromatography and infrared and ultraviolet spectra. The crude enzyme solution obtained by aqueous extraction of powdered seeds followed by dialysis contained not only vicianase but vicianosidase (or β-L-arabinosidase). In the first stage of incubation, vicianase activity was higher than vicianosidase activity. The optimal pH and temperature of vicianase were found to be 4.0 and 45-50℃. Amygdalin was isolated from Eriobotrya japonica and was used in some experiments of vicianin as a reference glycoside. | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | カラスノエンドウ種子からビシアニンを単離結晶化し, 融点, 比旋光度とともに, ビワ種子から単離したアミグダリンと対比してTLC, GLC, IR, UVをどから同定した. カラスノエンドウ種子抽出粗酵素液のビシアナーゼを用いて, ビシアニンからビシアノースを単離し上記同様これを同定した. この種子抽出粗酵素液にはビシアノシダーゼも含まれるが反応の初期2時間までは主としてビシアナーゼ作用のみが認められた. ここで得たビシアニンを基質としたこの粗酵素液のビシアナーゼ活性はpH4.0, 温度45-50℃で最高であった. | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 32, 号 2, p. 111-119, 発行日 1981-03-01 |
|||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||||
WAID | ||||||||||||||||||||||||
394 | ||||||||||||||||||||||||
KEID | ||||||||||||||||||||||||
2570 |