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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第33巻 第2号 (1982年3月)

和三盆糖の遊離脂肪酸

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3199
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3199
1534ed20-b6e1-4e3f-a08d-08f0c9ec4bf4
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_33_2_141.pdf AN00038339_33_2_141.pdf (298.2 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-03-27
タイトル
タイトル 和三盆糖の遊離脂肪酸
言語 ja
タイトル
タイトル Free fatty acid contents of Wasanbon-to sugar
言語 en
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 松井, 年行

× 松井, 年行

ja 松井, 年行

ja-Kana マツイ, トシユキ

en Matsui, Toshiyuki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Wasanbon-to sugar is handmade sugar which has been manufactured traditionally in Japan by a unique refining precedure. The free fatty acids with twelve or more carbon atoms were analyzed in cane sugar pressed juice, Shiroshita-to sugar, Wasanbon-to sugar, and Wasanbon-to sugar stored for one year, by the DUNCOMB method, gas chromatography, and GC-MS. The following results were obtained. Myristic, palmitic, stearic, oleic, linoleic, and arachidic acids were separately determined in Wasanbon-to sugar. There was no significant difference between the products made by manual process and centrifugal one in free fatty acid contents. Wasanbon-to sugar stored for one year contained less oleic acid and more palmitic acid than fresh sugar. From 60 to 90% of total free fatty acids was removed during manufacturing Shiroshita-to sugar. Concering total free fatty acid contents, there was no significant difference between pressed juice from sugar cane of N : Co 310 (N : Co) and that of Chikusha.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 和三盆糖は, 我が国の独特の精製法で作られる手作りの砂糖である. 炭素数12以上の脂肪酸含量を圧搾汁, 白下糖, 和三盆糖, 1年経過した和三盆糖を使用し, ダンカン法, ガスクロマトグラフィー, GC-MSで分析して, 以下の結果得た. ミリスチン酸, パルミチン酸, ステアリン酸, オレイン酸, リノール酸, アラキジン酸を和三盆糖で定量した. 遊離脂肪酸含量において, 手押し, 遠心分離法ともに有意差はなかった. 1年経過した和三盆糖は, 和三盆糖よりオレイン酸は少ないが, パルミチン酸は多かった. 全遊離脂肪酸は, 白下糖製造中に60%から90%除去された. 全遊離脂肪酸のうち, N : Co310の圧搾汁と竹蔗の圧搾汁に有意差はなかった.
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 33, 号 2, p. 141-147, 発行日 1982-03-01
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
WAID
1407
KEID
2598
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Ver.1 2023-05-15 12:23:29.565364
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