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アイテム
和三盆糖の遊離脂肪酸
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3199
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/31991534ed20-b6e1-4e3f-a08d-08f0c9ec4bf4
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 和三盆糖の遊離脂肪酸 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Free fatty acid contents of Wasanbon-to sugar | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||
著者 |
松井, 年行
× 松井, 年行
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Wasanbon-to sugar is handmade sugar which has been manufactured traditionally in Japan by a unique refining precedure. The free fatty acids with twelve or more carbon atoms were analyzed in cane sugar pressed juice, Shiroshita-to sugar, Wasanbon-to sugar, and Wasanbon-to sugar stored for one year, by the DUNCOMB method, gas chromatography, and GC-MS. The following results were obtained. Myristic, palmitic, stearic, oleic, linoleic, and arachidic acids were separately determined in Wasanbon-to sugar. There was no significant difference between the products made by manual process and centrifugal one in free fatty acid contents. Wasanbon-to sugar stored for one year contained less oleic acid and more palmitic acid than fresh sugar. From 60 to 90% of total free fatty acids was removed during manufacturing Shiroshita-to sugar. Concering total free fatty acid contents, there was no significant difference between pressed juice from sugar cane of N : Co 310 (N : Co) and that of Chikusha. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 和三盆糖は, 我が国の独特の精製法で作られる手作りの砂糖である. 炭素数12以上の脂肪酸含量を圧搾汁, 白下糖, 和三盆糖, 1年経過した和三盆糖を使用し, ダンカン法, ガスクロマトグラフィー, GC-MSで分析して, 以下の結果得た. ミリスチン酸, パルミチン酸, ステアリン酸, オレイン酸, リノール酸, アラキジン酸を和三盆糖で定量した. 遊離脂肪酸含量において, 手押し, 遠心分離法ともに有意差はなかった. 1年経過した和三盆糖は, 和三盆糖よりオレイン酸は少ないが, パルミチン酸は多かった. 全遊離脂肪酸は, 白下糖製造中に60%から90%除去された. 全遊離脂肪酸のうち, N : Co310の圧搾汁と竹蔗の圧搾汁に有意差はなかった. | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 33, 号 2, p. 141-147, 発行日 1982-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||
WAID | ||||||||||||
1407 | ||||||||||||
KEID | ||||||||||||
2598 |