WEKO3
アイテム
甘果オウトウ(Prunus avium L.)花粉の発芽特性
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3462
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3462c46da8f8-8e8c-4d90-9cba-6cc0a8c67637
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 甘果オウトウ(Prunus avium L.)花粉の発芽特性 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Characteristics of pollen germination in sweet cherry (Prunus avium L.) | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
別府, 賢治
× 別府, 賢治
× 片岡, 郁雄
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Factors affecting germination and tube growth of ‘Takasago’ sweet cherry pollen on the culture medium and in the pistil were studied. Additionally, germination of ‘Takasago’ and ‘Napoleon’ pollen stored at different temperatures was investigated. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | The addition of boron to the culture medium markedly increased both germination percentage and pollen tube length. However, calcium, magnesium and manganese were not so effective as boron in stimulating germination. Sucrose concentration and pH of media and incubation temperature affected pollen germination and tube growth; these effects were more prominent when boron was added to the medium. The agar medium containing 10% sucrose and 5ppm boron, adjusted pH 4.5 to 5.5 and kept at 25°C was most suitable for ‘Takasago’ pollen germination and tube growth. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | The optimum temperatures for pollen tube growth in the pistil ranged from 15°C to 25°C. At these temperatures, pollen tubes reached the micropyle 24 or 48 hours after pollination. However, at 5°C and 30°C, pollen tubes were still in stigma or style 72 hours after pollination. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Pollens of ‘Takasago’ and ‘Napoleon’ stored at 27°C for 4 months resulted in complete loss of germination ability. On the other hand, pollens preserved at temperatures below 1°C retained relatively high germination abilities even after 10 months storage. The highest percentage of pollen germination after 10 months of storage was found at temperature of −196°C (liquid nitrogen). | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 甘果オウトウ‘高砂’の花粉の人工培地上および雌ずい中での発芽と花粉管伸長に影響する要因について調査した。さらに、異なる温度条件で貯蔵した‘高砂’と‘ナポレオン’の花粉の発芽についても検討を加えた。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 培地へのホウ素の添加は、花粉の発芽および花粉管の伸長を著しく促進したのに対して、カルシウムやマグネシウム、マンガンの添加の効果は小さかった。また、培地のショ糖濃度、pHおよび温度も花粉の発芽や花粉管の伸長に影響を及ぽし、特にホウ素を添加した培地でその影響は顕著であった。‘高砂’の花粉の発芽および花粉管の伸長に最適な培地条件は、ショ糖濃度10%,pH4.5〜5.5,温度25℃、ホウ素5ppm添加であった。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 雌ずい中での花粉管伸長に好適な温度は15℃〜25℃であり、これらの温度では、授粉後24〜48時間後に花粉管が珠孔に到達していた。一方、5℃や30℃では授粉後72時間後においても、花粉管が柱頭あるいは花柱に留まっていた。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | ‘高砂’や‘ナポレオン’の花粉は、27℃では4カ月後に発芽力を全く失ったのに対して、1℃以下の低温では、貯蔵期間中、花粉発芽率が比較的高く維持された。10カ月間貯蔵後の花粉発芽率は、液体窒素中(−196℃)で最も優れていた。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 51, 号 1, p. 5-13, 発行日 1999-03-30 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 110000134345 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Sweet cherry | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Pollen germination | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Boron | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Sucrose | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | pH | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Temperature | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Storage | |||||||||||||||||
WAID | ||||||||||||||||||
2685 | ||||||||||||||||||
KEID | ||||||||||||||||||
2952 |