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アイテム
若年健常者におけるマルチトールおよびマルチトール・ショ糖混合物に対する血糖上昇反応の評価
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3499
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/34994f051cde-44a6-438b-8ac3-39c09f1f55ff
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 若年健常者におけるマルチトールおよびマルチトール・ショ糖混合物に対する血糖上昇反応の評価 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Estimation of glycemic response to maltitol and mixture of maltitol and sucrose in healthy young subjects | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
見出し | ||||||||||||
大見出し | 生物資源食糧化学科 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
見出し | ||||||||||||
大見出し | Department of Biochemistry and Food Science | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||
著者 |
松尾, 達博
× 松尾, 達博
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Sugar alcohols are use in food products, yet their metabolic effects in humans are poorly known. In this study, blood glucose response after the ingestion of 50 g maltitol, or mixture of 25 g maltitol and 25 g sucrose was examined in healthy young subjects. Fifty‐one non‐obese volunteers were studied after an overnight fast. After the ingestion of maltitol or mixture of maltitol and sucrose, the rise in blood glucose was less than after the ingestion of glucose. With the glycemic index of glucose as 100,the indexes of sucrose, maltitol and mixture of maltitol and sucrose were 60.2, 26.2 and 46.2, respectively. The glycemic response to mixture of sucorose and maltitol was a middle value between these of maltitol and sucrose. These results suggest that maltitol cause small changes than does glucose or sucrose in blood glucose concentration and that maltitol does not inhibit a‐glucosidase, sucrase or maltase, in small intestine. The small glycemic response suggest also that maltitol is suitable component of the diet for diabetic patients. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 糖アルコールは様々な食品に使用されているが、ヒトにおける糖アルコールの代謝については不明な点も多い。本研究では、50gのマルチトールあるいは25gマルチトールと25gショ糖混合物の血糖上昇反応を若年健常者を対象に検討した。51人の被験者を一晩絶食させた。ショ糖、マルチトールおよびマルチトール・ショ糖混合物を摂取した後の血糖上昇反応は、いずれもブドウ糖摂取後のそれに比べて小さかった。ブドウ糖を100として算出したショ糖、マルチトールおよびマルチトール・ショ糖混合物のグリセミック・インデックスは、それぞれ60.2、26.2および46.2であった。マルチトール・ショ糖混合物の血糖上昇反応は、マルチトールおよびショ糖血糖上昇反応のほぼ中間値であった。これらの結果から、マルチトールはショ糖やブドウ糖に比べて低い血糖上昇をもたらすこと、またマルチトールはスクラーゼやマルターゼなどのα-グルコシダーゼ活性を阻害しないことが示唆された。マルチトールは糖尿病患者の食材として適していると考えられる。 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 55, 号 108, p. 57-61, 発行日 2003-03-28 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||
関連識別子 | 110000961575 | |||||||||||
関連サイト | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010670855 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||
日本十進分類法 | ||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||
主題 | 498 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | maltitol | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | sugar alcohol | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | glucose | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | sucrose | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | glycemic index | |||||||||||
WAID | ||||||||||||
1455 | ||||||||||||
KEID | ||||||||||||
300 |