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アイテム
STZ誘導1型糖尿病モデルラットにおける玄米発酵食品の血糖コントロールに対する効果
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3589
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3589a9a3a9af-603a-4756-a2e9-15ccc001742d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2019-03-11 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | STZ誘導1型糖尿病モデルラットにおける玄米発酵食品の血糖コントロールに対する効果 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Effect of fermented brown rice on glycemic control in STZ‐induced type I diabetic rats | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
山内, 有信
× 山内, 有信
× 松尾, 達博
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | In this study, the effect of fermented brown rice (FBR) on glycemic control was examined in streptozotocininduced type I diabetic rats. The diabetic model rats were classified into type I diabetes control group (DMC) and type I diabetes experimental group (DMF). DMC were given an extra 2.5% of normal brown rice in feeds, and DMF were given an extra 2.5% of FBR in feeds. The rats underwent an oral glucose tolerance test with the 2 g/kg BW glucose after 4 weeks of breeding. As a result, the fasting blood sugar level of DMF was significantly higher than control group (NDM) which was a normal rat. However, the fasting plasma glucose of DMF was significantly lower than DMC though blood insulin levels were low conspicuously in the same way as DMC. In addition, the glycogen quantity of liver and the muscle of DMF significantly higher than DMC, but there was no difference with NDM. These results suggested that the intake of the FBR contributed to control of the blood sugar level separately from action of insulin. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 66, 号 119, p. 17-24, 発行日 2014-02-28 |
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出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 40020029379 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010871583 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | fermented brown rice | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | type I diabetic model rat | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | oral glucose tolerance test | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | glycogen | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | glycemic control | |||||||||||||||||
WAID | ||||||||||||||||||
1142 | ||||||||||||||||||
KEID | ||||||||||||||||||
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