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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第66巻 (通巻第119号) 2014年2月

STZ誘導1型糖尿病モデルラットにおける玄米発酵食品の血糖コントロールに対する効果

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3589
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3589
a9a3a9af-603a-4756-a2e9-15ccc001742d
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_066_L017.pdf AN00038339_066_L017 (497.6 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-03-11
タイトル
タイトル STZ誘導1型糖尿病モデルラットにおける玄米発酵食品の血糖コントロールに対する効果
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of fermented brown rice on glycemic control in STZ‐induced type I diabetic rats
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 山内, 有信

× 山内, 有信

ja 山内, 有信

ja-Kana ヤマウチ, アリノブ

en Yamauchi, Arinobu

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松尾, 達博

× 松尾, 達博

ja 松尾, 達博

ja-Kana マツオ, タツヒロ

en Matsuo, Tatsuhiro

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In this study, the effect of fermented brown rice (FBR) on glycemic control was examined in streptozotocininduced type I diabetic rats. The diabetic model rats were classified into type I diabetes control group (DMC) and type I diabetes experimental group (DMF). DMC were given an extra 2.5% of normal brown rice in feeds, and DMF were given an extra 2.5% of FBR in feeds. The rats underwent an oral glucose tolerance test with the 2 g/kg BW glucose after 4 weeks of breeding. As a result, the fasting blood sugar level of DMF was significantly higher than control group (NDM) which was a normal rat. However, the fasting plasma glucose of DMF was significantly lower than DMC though blood insulin levels were low conspicuously in the same way as DMC. In addition, the glycogen quantity of liver and the muscle of DMF significantly higher than DMC, but there was no difference with NDM. These results suggested that the intake of the FBR contributed to control of the blood sugar level separately from action of insulin.
言語 en
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 66, 号 119, p. 17-24, 発行日 2014-02-28
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 40020029379
関連サイト
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010871583
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fermented brown rice
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 type I diabetic model rat
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 oral glucose tolerance test
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 glycogen
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 glycemic control
WAID
1142
KEID
28610
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Ver.1 2023-05-15 11:11:47.668021
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