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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第73巻 (通巻第126号) 2021年2月

オクラトキシンAの市販ラーメン汚染調査とそのリスク評価

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7219
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7219
9236aff2-8fa7-42d2-982f-dca5a1449b4d
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_073_L019.pdf AN00038339_073_L019 (378.3 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2021-03-23
タイトル
タイトル オクラトキシンAの市販ラーメン汚染調査とそのリスク評価
言語 ja
タイトル
タイトル Occurrence of ochratoxin A in commercial ramen and its risk assessment
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 長澤, 舞

× 長澤, 舞

ja 長澤, 舞

ja-Kana ナガサワ, マイ

en Nagasawa, Mai

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川村, 理

× 川村, 理

ja 川村, 理

ja-Kana カワムラ, オサム

en Kawamura, Osamu

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 オクラトキシンA(OTA)は,麦類やその加工品などを汚染する腎毒性を有するマイコトキシンである.ラーメンは小麦を原料とした麺で一般的な食品の1つである.しかし,ラーメンの麺のOTA汚染の報告はほとんどない.そこで,市販ラーメンの麺中のOTAをイムノアフィニテーカラム-HPLC法で分析し,リスク評価を行った.市販生麺26検体を分析した結果,19検体(73.1%)からOTAは検出され,その平均値は,0.167 µg/kg,最大値は0.131 µg/kgであった.国内で市販されていた即席麺22検体中15検体(68.2%)からOTAは検出され,平均値は,0.114 µg/kgで,最大値は0.469 µg/kgであった.また,タイで市販されていた即席麺6検体すべてからOTAは検出され,平均値は0.130 µg/kg,最大値は0.179 µg/kgであった.これらはラーメンの麺のOTA汚染の初めての報告である.また,最高汚染の即席麺(0.469 µg/kg)でリスク評価を行った結果,一食分でのOTAの摂取量は耐容一日摂取量の5.3%にしか過ぎないので,ほとんど健康上問題がないことを確認した.しかしながら,市販ラーメンの麺の約70%からOTAが検出されてことから,今後,継続的な汚染調査が必要と考えられた.
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Ochratoxin A (OTA), a mycotoxin with nephrotoxicity, was contaminated wheat, its processed products, and others. Ramen was noodle made from wheat and one of the common foods in Japan. However, there were no reports of OTA contamination of ramen noodles. Therefore, OTA in noodles of commercial ramen was analyzed by the immunoaffinity column-HPLC method, and its risk was evaluated. As a result of analysis of 26 commercial raw ramen noodles, OTA was detected in 19 samples (73.1%), and the average was 0.167 µg/kg and the maximum was 0.131 µg/kg. OTA was detected in 15(68.2%)of 22 instant ramen noodles marketed in Japan, with the average of 0.114 µg/kg and the maximum of 0.469 µg/kg. OTA was detected in all 6 instant noodles marketed in Thailand, with an average value of 0.130 µg/kg and a maximum value of 0.179 µg/kg. These are the first reports of OTA contamination of ramen noodles. In addition, as a result of risk assessment of the most contaminated instant noodles (0.469 µg/kg), the intake of OTA per serving was only 5.3% of tolerable daily intake, so there was almost no health problem. However, since OTA was detected in about 70% of the ramen noodles on the market, it was considered necessary to continue the contamination investigation in the future.
言語 en
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 73, 号 126, p. 19-22, 発行日 2021-02-28
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 120007009229
関連サイト
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010937295
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 ochratoxin A
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 ramen
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 immunoaffinity column
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