WEKO3
アイテム
オクラトキシンAの市販ラーメン汚染調査とそのリスク評価
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7219
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/72199236aff2-8fa7-42d2-982f-dca5a1449b4d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2021-03-23 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | オクラトキシンAの市販ラーメン汚染調査とそのリスク評価 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Occurrence of ochratoxin A in commercial ramen and its risk assessment | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
長澤, 舞
× 長澤, 舞
× 川村, 理
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | オクラトキシンA(OTA)は,麦類やその加工品などを汚染する腎毒性を有するマイコトキシンである.ラーメンは小麦を原料とした麺で一般的な食品の1つである.しかし,ラーメンの麺のOTA汚染の報告はほとんどない.そこで,市販ラーメンの麺中のOTAをイムノアフィニテーカラム-HPLC法で分析し,リスク評価を行った.市販生麺26検体を分析した結果,19検体(73.1%)からOTAは検出され,その平均値は,0.167 µg/kg,最大値は0.131 µg/kgであった.国内で市販されていた即席麺22検体中15検体(68.2%)からOTAは検出され,平均値は,0.114 µg/kgで,最大値は0.469 µg/kgであった.また,タイで市販されていた即席麺6検体すべてからOTAは検出され,平均値は0.130 µg/kg,最大値は0.179 µg/kgであった.これらはラーメンの麺のOTA汚染の初めての報告である.また,最高汚染の即席麺(0.469 µg/kg)でリスク評価を行った結果,一食分でのOTAの摂取量は耐容一日摂取量の5.3%にしか過ぎないので,ほとんど健康上問題がないことを確認した.しかしながら,市販ラーメンの麺の約70%からOTAが検出されてことから,今後,継続的な汚染調査が必要と考えられた. | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Ochratoxin A (OTA), a mycotoxin with nephrotoxicity, was contaminated wheat, its processed products, and others. Ramen was noodle made from wheat and one of the common foods in Japan. However, there were no reports of OTA contamination of ramen noodles. Therefore, OTA in noodles of commercial ramen was analyzed by the immunoaffinity column-HPLC method, and its risk was evaluated. As a result of analysis of 26 commercial raw ramen noodles, OTA was detected in 19 samples (73.1%), and the average was 0.167 µg/kg and the maximum was 0.131 µg/kg. OTA was detected in 15(68.2%)of 22 instant ramen noodles marketed in Japan, with the average of 0.114 µg/kg and the maximum of 0.469 µg/kg. OTA was detected in all 6 instant noodles marketed in Thailand, with an average value of 0.130 µg/kg and a maximum value of 0.179 µg/kg. These are the first reports of OTA contamination of ramen noodles. In addition, as a result of risk assessment of the most contaminated instant noodles (0.469 µg/kg), the intake of OTA per serving was only 5.3% of tolerable daily intake, so there was almost no health problem. However, since OTA was detected in about 70% of the ramen noodles on the market, it was considered necessary to continue the contamination investigation in the future. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 73, 号 126, p. 19-22, 発行日 2021-02-28 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 120007009229 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010937295 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | ochratoxin A | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | ramen | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | immunoaffinity column |