WEKO3
アイテム
ラナンキュラス‘雪てまり’切り花の品質保持
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/9587
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/9587257015f5-9945-40a3-b83c-0b6cf0b34f39
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AN00038339_074_L005.pdf (414.3 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2022-05-18 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Postharvest quality management of cut Ranunculus hybrid ‘Yukitemari’ flowers | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | ラナンキュラス‘雪てまり’切り花の品質保持 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
深井, 誠一
× 深井, 誠一
WEKO
1585
× 安河内, 皆子× 鳴海, 貴子
WEKO
2808
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Postharvest quality management of cut ranunculus hybrid ‘Yuki‐Temari’ (YT) flowers was investigated. Cut YT flowers harvested at flowering stage of main flower bud from a greenhouse (60 to 70 cm in stem length)were pre‐treated with or without some chemicals including STS, CaCl₂ (0 to 2%), uniconazole and gibberellin, then cut to 40 cm before flower longevity test. Effects of sucrose (0 to 5%) in a vase solution on cut flower performance were also investigated. All cut flowers were kept under a light intensity of 20 µmol/m²/s provided by fluorescent lamps with a 16 h photoperiod at 24C with 65–85% RH for flower longevity evaluation. As with other ranunculus cultivars, the effect of STS on the flower longevity of cut YT flowers was not clear. The bent‐neck was the most serious problem in postharvest performance of YT. Sucrose in a vase solution produced larger flowers but increased number of bent‐neck flowers, resulting shorter flower longevity. The bent‐neck occurred mainly 1 to 2 cm below flower bud. Both uniconazole and gibberellin did not affect pedicel elongation. Drastic reduction of bent‐neck was achieved when the cut flowers were pretreated with 0.5 to 2% CaCl₂. When YT cut flowers were stored at 5°C for 7 days, the flower longevity was shorter than that of non‐stored cut flowers. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | ラナンキュラス「雪てまり」(YT)の切り花の収穫後の品質管理について検討した。温室で主花芽が開花したステージに収穫されたYTの切り花(茎の長さ60〜70cm)を、STS、CaCl₂(0〜2%)、ウニコナゾール、ジベレリンなどの薬剤で前処理した後、40cmに切り揃えて品質保持試験を行った。また、いけ水に添加したスクロース(0〜5%)が切り花の性能に及ぼす影響についても調査した。すべての切り花は、蛍光灯を用いて20 µmol/m²/sの光強度および16時間の光周期、24°C、65–85% RHの条件で管理された検査室で、花の品質保持を評価した。他のラナンキュラス品種と同様に、STSがYTの切り花の花もちに与える影響は明らかではなかった。YT切り花の品質保持において、ベントネックが最も深刻な問題であった。スクロースをいけ水に添加すると、花径は大きくなるが、ベントネックの数が増え、切り花の寿命が短くなった。ベントネックは主に花から1〜2cm下のところで発生した。ウニコナゾールとジベレリンは、いずれも花柄の伸長に影響を与えなかった。切り花を0.5〜2%のCaCl₂で前処理すると、ベントネックが劇的に減少した。YTの切り花を5°Cで7日間保存した場合、花の寿命は保存していない切り花よりも短くなった。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 74, 号 127, p. 5-12, 発行日 2022-02-28 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | bent neck | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | calcium chloride | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | sucrose |