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D‐プシコースは小腸α‐グリコシダーゼを阻害し,ラットにおける炭水化物摂取後の血糖値上昇反応を抑制する
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3514
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00038339_058_L027 (239.2 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2012-03-27 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | D‐プシコースは小腸α‐グリコシダーゼを阻害し,ラットにおける炭水化物摂取後の血糖値上昇反応を抑制する | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル | D‐psicose inhibits intestinal α‐glucosidase and suppresses glycemic response after carbohydrate ingestion in rats | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | ja-Kana | |||||||||||||||||
タイトル | D-プシコース ワ ショウチョウ α-グリコシダーゼ オ ソガイシ ラット ニオケル タンスイカブツ セッシュゴ ノ ケットウチ ジョウショウ ハンノウ オ ヨクセイ スル | |||||||||||||||||
見出し | ||||||||||||||||||
大見出し | 生物資源食糧化学科 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
見出し | ||||||||||||||||||
大見出し | Department of Biochemistry and Food Science | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
松尾, 達博
× 松尾, 達博
WEKO
1455
× 何森, 健
WEKO
336
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | D‐Psicose in one of rare sugars present in small quantities in commercial carbohydrates and agricultural products. In this study, we investigate the effects of D‐psicose on the activities of α‐amylases and α‐glucosidases in vitro, and evaluate the effects of D‐psicose on postprandial glycemic response using rats in vivo. In vitro study, D‐psicose potently inhibited intestinal sucrase and maltase. however, slightly inhibited intestinal and salivary α‐amylase activities. Male Wistar rats (6 months old) were administrated 2 g/kg of sucrose, maltose or soluble starch together with 0.2 g/kg of D‐psicose or D‐fructose. D‐Psicose significantly inhibited the increment of plasma glucose concentration induced by sucrose or maltose. Starch‐induced glycemic response tended to be suppressed by D‐psicose, however the suppression was not significant. These results suggest that D‐psicose inhibits intestinal sucrase and maltase activities in an uncompetitive manner and suppresses the plasma glucose increase after sucrose and maltose ingestion. Thus, D‐psicose may be useful in proventing postprandial hyperglycemia in diabetic patients when foods containing sucrose and maltose are ingested. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | D‐プシコースは市販炭水化物食品や農生産物にわずかに含まれる希少糖類の一つである。本研究では、D‐プシコースがアミラーゼおよびα‐グリコシダーゼ活性に及ぼす影響(In viro試験)および炭水化物摂取後の血糖値上昇反応に及ぼす影響(ラット、In vivo試験)について検討した。In viro試験において、D‐プシコースは小腸スクラーゼおよびマルターゼを強く抑制したが、小腸アミラーゼおよび唾液アミラーゼに対する抑制効果はわずかであった。ラットIn vivo試験において、6ヶ月齢のウイスター系雄ラットに2g/kgのスクロース、マルトースおよび可溶性デンプンと共に0.2g/kgのD‐プシコースあるいはD‐フルクトースを経ロ投与した。D‐プシコースはスクロースおよびマルトースによる血糖値上昇を有意に抑制した。一方、可溶性デンプンによる血糖値上昇は、D‐プシコースによって抑制傾向を示したが、有意ではなかった。以上の結果から、D‐プシコースは小腸スクラーゼおよびマルターゼを阻害することで、炭水化物摂取後の血糖上昇反応を抑制することが示唆された。D‐プシコースは糖尿病患者の食事療法に有益である可能性が示された。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 58, 号 111, p. 27-32, 発行日 2006-02-15 |
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出版者 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 110004060432 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010722813 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | rare sugar | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | D‐psicose | |||||||||||||||||
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言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | α‐glucosidase | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | plasma glucose concentration | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | rat | |||||||||||||||||
WAID | ||||||||||||||||||
1455 | ||||||||||||||||||
KEID | ||||||||||||||||||
1281 |