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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第65巻 (通巻第118号) 2013年2月

D‐プシコースが健常者における菓子食品摂取後の血糖反応に及ぼす影響

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3585
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/3585
785d8973-376e-48ed-89cf-a3489dafed28
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_065_L033.pdf AN00038339_065_L033 (184.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-03-11
タイトル
タイトル D‐プシコースが健常者における菓子食品摂取後の血糖反応に及ぼす影響
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of D‐psicose on glycemic response after ingestion of confectionery foods in healthy subjects
言語 en
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 松尾, 達博

× 松尾, 達博

ja 松尾, 達博

ja-Kana マツオ, タツヒロ

en Matsuo, Tatsuhiro

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 D‐Psicose, a C‐3 epimer of D‐fructose, is a “rare sugar” present in small amounts in nature products. We investigated whether D‐psicose suppresses the glycemic response after ingestion of various confections in healthy subjects. In Experiment 1, 20 male and 26 female subjects were randomly divided into 3 groups: marshmallow, fried cookie and chocolate groups. The test meals were these 3 confections containing 45 g of carbohydrate and hot coffee with 5 g of D‐psicose or D‐fructose. The increases in blood glucose concentration after intake of various confections were significantly lower with simultaneous intake of coffee and D‐psicose than with that of coffee with D‐fructose. In Experiment 2, 5 male and 5 female subjects ate the cake, almond jelly, baked cookie, fried cookie, and ganache containing 5 g of D‐psicose or D‐fructose as raw materials. The increases in plasma glucose concentration were significantly lower after intake of almond jelly and ganache containing D‐psicose than those containing D‐fructose. The postprandial plasma glucose concentration did not differ between intake of confections containing D‐psicose and D‐fructose cooked at high temperature. These results suggested that D‐psicose is effective for the hypoglycemic response as a functional food material. However, this effect may be suppressed by high temperature cooking. Care is necessary when D‐psicose is used as a food material.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 D‐プシコースは自然界に僅かしか存在しない希少糖の一つである。本研究では、D‐プシコースが菓子食品摂取後の血糖反応を抑制するか否かについて、健常者を対象に検討した。実験1では、20名の男性および26名の女性被験者を摂取する試験食品によって3群(マシュマロ、かりんとう、チョコレート)に分けた。45gの糖質を含む試験食品と5gのD‐プシコースあるいはD‐フルクトースを含むコーヒーを各群の被験者に摂取させた結果、いずれの試験食品についても被験者の食後血糖値は、D‐フルクトース入りコーヒーを摂取した場合に比べて、D‐プシコース入りコーヒーを摂取した場合で低値であった。実験2では、男女各5名の被験者に5gのD‐プシコースあるいはD‐フルクトースを含むケーキ、杏仁豆腐、クッキー、かりんとう、生チョコレートを摂取させた。その結果、杏仁豆腐および生チョコレートについて、被験者の食後血漿グルコースおよびインスリン濃度はD‐フルクトース入り食品を摂取した場合に比べて、D‐プシコース入り食品を摂取した場合で低値であった。以上の結果から、D‐プシコースは菓子食品摂取後の血糖値上昇抑制作用を有することが示唆された。
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 65, 号 118, p. 33-39, 発行日 2013-02-22
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 40019611759
関連サイト
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010851028
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 D‐psicose
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 plasma glucose
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 plasma insulin
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 confection
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 healthy subject
WAID
値 1455
KEID
値 28605
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Ver.1 2023-05-15 11:11:26.475859
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