WEKO3
アイテム
スプレーカーネーション切り花の出荷調整技術
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7196
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/71962a22d862-7bbf-4c8c-ba98-4ded005144cd
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AN00038339_071_L007 (721.9 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2021-03-22 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | スプレーカーネーション切り花の出荷調整技術 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Postharvest Shipping Time Adjustment of Cut Spray Carnation Flowers | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
深井, 誠一
× 深井, 誠一
WEKO
1585
× 井上, 智衣子× 鳴海, 貴子
WEKO
2808
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | スプレーカーネーション切り花の出荷時期調整技術を確立するため,乾式および湿式で出荷調整した切り花の品質保持を検討した。スプレーカーネーション切り花の品質保持期間は、生け花開始から全花蕾の50%が終了するまでと定義した。生け水へのグルコース添加は冬季から3月までの切花では品質保持期間を延長したが,4月以降では効果がなかった。23℃での3日以上の出荷調整は困難であるが5℃湿式では14日間の出荷調整が可能であった。出荷調整後の品質保持期間に品種間差異は認められたが,多くの品種で低温下での出荷調整が可能であった。実需者レベルでの実証試験でも2週間の出荷調整が可能であった。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | In order to establish the shipping time adjustment technique for cut spray carnation flowers, we examined the vase life of cut flowers stored by dry and wet methods. The vase life period of cut spray carnation flowers was defined as the period from the start of the experiment to the loosing ornamental value of 50% of the whole flower bud. The addiction of a glucose to the vase solution prolonged the vase life of the cut flowers from December to March, but there was no effect in May. Although more than three days shipping timing adjustment was difficult at 23℃, 14 days storage at 5℃ was possible. Varietal differences in vase life after 14 days storage at 5℃ was observed. Availability of two weeks shipping time adjustment was confirmed at the actual user level. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 71, 号 124, p. 7-14, 発行日 2019-02-28 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 40021836955 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010926815 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 品質保持期間 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 出荷調整 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | スプレーカーネーション切り花 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 切り花 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 水 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 冬季 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 低温下 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 出荷調整技術 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 品質保持 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 品種 |