WEKO3
アイテム
Aspergillus sojaeのフェルラ酸エステラーゼの精製と諸性質の検討
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7210
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7210cceef572-5589-4706-b6f8-dd7b8ab864b2
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AN00038339_072_L039 (459.2 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2021-03-22 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Aspergillus sojaeのフェルラ酸エステラーゼの精製と諸性質の検討 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Enzymatic properties of a ferulic acid esterase from Aspergillus sojae | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
木村, 功
× 木村, 功× 三好, 美玖× 稲津, 忠雄× 木村, 義雄
WEKO
2831
× 田島, 茂行
WEKO
2323
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | フェルラ酸エステラーゼ(EC 3.1.1.73)はAspergillus sojaeの固体培養物から電気泳動的に均一に精製された。精製酵素標品の分子質量はドデシル硫酸ナリウムポリアクリルアミドゲル電気泳動で30kDa,ゲル濾過クロマトグラフィーで29kDaと見積もられた。等電点は3.8であった。精製酵素標品はドリセラーゼ処理した脱澱粉小麦ふすま部分加水分解物(HSFWB)に対して最大活性を示したが,フェルラ酸メチル,p-クマル酸メチル,シナピン酸メチル及び3,4-ジメトキシシナミン酸メチルにも弱いながら作用した。これらの結果から,精製酵素標品は,フェルラ酸エステラーゼのCあるいはDタイプに分類されることが示唆された。 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | A major ferulic acid esterase (EC 3.1.1.73) was purified from a solid culture of Aspergillus sojae as an electrophoretically homogeneous protein. The molecular mass of the purified enzyme was estimated to be 30 kDa by sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis and 29 kDa by gel filtration chromatography. The isoelectric point of the enzyme was 3.8. The purified enzyme had the highest activity toward partial hydrolyzate of starch free wheat bran with Driserase (HSFWB), and comparative but lower activities against methyl ferulate, methyl ρ-coumarate, methyl sinapinate and methyl 3,4-dimethoxy cinnamate. The findings therefore suggested that purified enzyme classified as type C or type D ferulic acid esterase. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 72, 号 125, p. 39-44, 発行日 2020-02-28 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||
関連識別子 | 40022187231 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010931720 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | フェルラ酸エステラーゼ | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 精製 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 精製酵素標品 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 脱澱粉小麦ふすま部分加水分解物 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 諸性質 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 検討 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 固体培養物 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 分子質量 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Aspergillus sojae | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Ferulic acid esterase | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Ferulic acid | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Starch free wheat bran | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | sojae | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | EC |