WEKO3
アイテム
Potent inhibitory effects of D-tagatose on the acid production and water-insoluble glucan synthesis of Streptococcus mutans GS5 in the presence of sucrose
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/241
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/2414210acf0-7fe3-4bf1-8796-58bd74ccb23b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
本文 (321.6 kB)
|
|
|
内容の要旨 (102.3 kB)
|
|
|
審査の結果の要旨 (86.6 kB)
|
|
Item type | 学位論文 / Thesis or Dissertation(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2015-03-24 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Potent inhibitory effects of D-tagatose on the acid production and water-insoluble glucan synthesis of Streptococcus mutans GS5 in the presence of sucrose | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||
アクセス権 | ||||||
アクセス権 | open access | |||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||
著者 |
澤田, 大定
× 澤田, 大定 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | We examined and compared the inhibitory effects of D-tagatose on the growth, acid production, and water-insoluble glucan synthesis of GS5, a bacterial strain of Streptococcus mutans, with those of xylitol, D-psicose, L-psicose and L-tagatose. GS5 was cultured for 12h in a medium containing 10オ (w/v) of xylitol, D-psicose, L-psicose, D-tagatose or L-tagatose, and the inhibitory effect of GS5 growth was assessed. Each sugar showed different inhibitory effects on GS5. Both D-tagatose and xylitol significantly inhibited the acid production and water-insoluble glucan synthesis of GS5 in the presence of 1オ (w/v) sucrose. However, the inhibitory effect of acid production by D-tagatose was significantly stronger than that of xylitol in presence of sucrose. | |||||
言語 | en | |||||
学位名 | ||||||
言語 | ja | |||||
学位名 | 博士(医学) | |||||
学位授与機関 | ||||||
学位授与機関識別子Scheme | kakenhi | |||||
学位授与機関識別子 | 16201 | |||||
言語 | ja | |||||
学位授与機関名 | 香川大学 | |||||
言語 | en | |||||
学位授与機関名 | Kagawa University | |||||
学位授与年月日 | ||||||
学位授与年月日 | 2015-03-24 | |||||
学位授与番号 | ||||||
学位授与番号 | 甲第609号 | |||||
権利 | ||||||
言語 | en | |||||
権利情報 | Copyright © 2015 by Okayama University Medical School. | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
識別子タイプ | NAID | |||||
関連識別子 | 500000993813 | |||||
PubMed番号 | ||||||
識別子タイプ | PMID | |||||
関連識別子 | 25899632 | |||||
関連サイト | ||||||
関連タイプ | isVersionOf | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | https://doi.org/10.18926/amo/53339 | |||||
関連サイト | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://dl.ndl.go.jp/pid/10224394 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | P | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_fa2ee174bc00049f | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Streptococcus mutans | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | D-tagatose | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | xylitol | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | acid production | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | water-insoluble glucan | |||||
KEID | ||||||
値 | 27648 |