WEKO3
アイテム
低温要求量の少ないモモ品種 ‘KU-PP1’ および ‘KU-PP2’ の収穫適期の検討
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7217
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/72178a1340b7-1a89-4d40-95ef-badc804d6d6f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AN00038339_073_L007 (342.6 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2021-03-23 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | 低温要求量の少ないモモ品種 ‘KU-PP1’ および ‘KU-PP2’ の収穫適期の検討 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | Examination of time of harvesting in lower-chilling peach cultivars ‘KU-PP1’ and ‘KU-PP2’ | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||||
著者 |
戸梶, 裕太
× 戸梶, 裕太
× 片岡, 郁雄
× 別府, 賢治
|
|||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 香川大学で近年育成された低温要求量が少ないモモ品種‘KU-PP1’および‘KU-PP2’について,流通のための適切な収穫時期を検討した.果実が十分なサイズに達してから,果皮色と果肉硬度の異なる4つの時期(ステージⅠ:淡緑色・硬い,ステージⅡ:淡黄色・硬い,ステージⅢ:着色・硬い,ステージⅣ:着色・軟化)に果実を収穫して,追熟させた.‘KU-PP1’では,ステージⅠに収穫した果実で追熟に6日,ステージⅡ,Ⅲで2日を要した.これらの追熟後の果実の食味はいずれも樹上完熟果実(ステージⅣ)とほぼ同等であった.‘KU-PP2’ではステージⅠ,Ⅱに収穫した果実で追熟に4日,ステージⅢで2日を要した.これらの追熟後の食味はステージⅠでは酸味がかなり強かったが,ステージⅡ,Ⅲでは樹上完熟果実とほぼ同等であった.これらのことから,‘KU-PP1’ではステージⅠ~Ⅲ,‘KU-PP2’ではステージⅡ~Ⅲでの収穫が流通に適していることが示された.流通に時間を要する場合は,‘KU-PP1’ではステージⅠ,‘KU-PP2’ではステージⅡの収穫がより適していると考えられた. | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | The appropriate time of harvesting for shipping fruit was determined in lower-chilling peach cultivars `KU-PP1'and `KU-PP2', bred at Kagawa University. After the fruit reached full size, they were harvested at the four developmental stages with different skin color and flesh firmness (stage I: pale green, hard; stage II: pale yellow, hard; stage III: pigmentation, hard; stage IV: pigmentation, soft) and then ripened. In `KU-PP1', fruit harvested at the stage I, II and III took 6, 2 and 2 days for ripening, respectively. The taste of their ripened fruit was almost same as that of the on-tree ripe fruit (stage IV). In `KU-PP2', fruit harvested at the stage I and II took 4 days for ripening, and that at the stage III did 2 days. The ripened fruit harvested at the stage I was too sour, but those at the stage II-III tasted as good as the on-tree ripe fruit (stage IV). These results suggested that harvesting at the stage I-III in `KU-PP1' and at the stage II-III in `KU-PP2' was proper for shipping fruit. For longer-term shipping, harvesting at the stage I in `KU-PP1' and at the stage II in `KU-PP2' seems to be more appropriate. | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 73, 号 126, p. 7-11, 発行日 2021-02-28 |
|||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | 120007009231 | |||||||||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010937293 | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | ethylene | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | fruit quality | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | harvest | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | Prunus persica | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | ripening |