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  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第73巻 (通巻第126号) 2021年2月

低温要求量の少ないモモ品種 ‘KU-PP1’ および ‘KU-PP2’ の収穫適期の検討

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7217
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/7217
8a1340b7-1a89-4d40-95ef-badc804d6d6f
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_073_L007.pdf AN00038339_073_L007 (342.6 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2021-03-23
タイトル
タイトル 低温要求量の少ないモモ品種 ‘KU-PP1’ および ‘KU-PP2’ の収穫適期の検討
言語 ja
タイトル
タイトル Examination of time of harvesting in lower-chilling peach cultivars ‘KU-PP1’ and ‘KU-PP2’
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 戸梶, 裕太

× 戸梶, 裕太

ja 戸梶, 裕太

ja-Kana トカジ, ユウタ

en Tokaji, Yuta

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片岡, 郁雄

× 片岡, 郁雄

ja 片岡, 郁雄

ja-Kana カタオカ, イクオ

en Kataoka, Ikuo

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別府, 賢治

× 別府, 賢治

ja 別府, 賢治

ja-Kana ベップ, ケンジ

en Beppu, Kenji

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 香川大学で近年育成された低温要求量が少ないモモ品種‘KU-PP1’および‘KU-PP2’について,流通のための適切な収穫時期を検討した.果実が十分なサイズに達してから,果皮色と果肉硬度の異なる4つの時期(ステージⅠ:淡緑色・硬い,ステージⅡ:淡黄色・硬い,ステージⅢ:着色・硬い,ステージⅣ:着色・軟化)に果実を収穫して,追熟させた.‘KU-PP1’では,ステージⅠに収穫した果実で追熟に6日,ステージⅡ,Ⅲで2日を要した.これらの追熟後の果実の食味はいずれも樹上完熟果実(ステージⅣ)とほぼ同等であった.‘KU-PP2’ではステージⅠ,Ⅱに収穫した果実で追熟に4日,ステージⅢで2日を要した.これらの追熟後の食味はステージⅠでは酸味がかなり強かったが,ステージⅡ,Ⅲでは樹上完熟果実とほぼ同等であった.これらのことから,‘KU-PP1’ではステージⅠ~Ⅲ,‘KU-PP2’ではステージⅡ~Ⅲでの収穫が流通に適していることが示された.流通に時間を要する場合は,‘KU-PP1’ではステージⅠ,‘KU-PP2’ではステージⅡの収穫がより適していると考えられた.
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The appropriate time of harvesting for shipping fruit was determined in lower-chilling peach cultivars `KU-PP1'and `KU-PP2', bred at Kagawa University. After the fruit reached full size, they were harvested at the four developmental stages with different skin color and flesh firmness (stage I: pale green, hard; stage II: pale yellow, hard; stage III: pigmentation, hard; stage IV: pigmentation, soft) and then ripened. In `KU-PP1', fruit harvested at the stage I, II and III took 6, 2 and 2 days for ripening, respectively. The taste of their ripened fruit was almost same as that of the on-tree ripe fruit (stage IV). In `KU-PP2', fruit harvested at the stage I and II took 4 days for ripening, and that at the stage III did 2 days. The ripened fruit harvested at the stage I was too sour, but those at the stage II-III tasted as good as the on-tree ripe fruit (stage IV). These results suggested that harvesting at the stage I-III in `KU-PP1' and at the stage II-III in `KU-PP2' was proper for shipping fruit. For longer-term shipping, harvesting at the stage I in `KU-PP1' and at the stage II in `KU-PP2' seems to be more appropriate.
言語 en
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 73, 号 126, p. 7-11, 発行日 2021-02-28
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 120007009231
関連サイト
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010937293
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 ethylene
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fruit quality
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 harvest
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Prunus persica
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 ripening
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Ver.1 2023-05-15 12:33:35.962996
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