ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 香川大学紀要類・刊行物等
  2. 農学部・農学研究科(旧:香川県立農業専門学校・香川県立農科大学)
  3. 香川大学農学部学術報告
  4. 第75巻 (通巻第128号) 2023年2月

コーヒー焙煎で生じるオクラトキシンAの関連物質の同定と市販の焙煎コーヒーの汚染調査

https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/11586
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/11586
f9d023fe-343a-459e-a686-9b4ccf73d0a7
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00038339_075_L033.pdf AN00038339_075_L033.pdf (456.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-03
タイトル
タイトル コーヒー焙煎で生じるオクラトキシンAの関連物質の同定と市販の焙煎コーヒーの汚染調査
言語 ja
タイトル
タイトル Identification of substances related to ochratoxin A produced by coffee roasting and investigation of it's contamination of commercially available roasted coffee
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 谷口, 若奈

× 谷口, 若奈

ja 谷口, 若奈

ja-Kana タニグチ, ワカナ

en Taniguchi, Wakana

Search repository
古本, 敏夫

× 古本, 敏夫

ja 古本, 敏夫

ja-Kana フルモト, トシオ

en Furumoto, Toshio

Search repository
川村, 理

× 川村, 理

ja 川村, 理

ja-Kana カワムラ, オサム

en Kawamura, Osamu

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The chromatogram of ochratoxin A (OTA) analysis of roasted coffee shows an unknown peak that appears about 2 minutes after OTA. This unknown peak was identified as (14R)-ochratoxin A ((14R)-OTA) based on the similarity of the formation pattern of thermal decomposition of OTA. As a result of (14R)-OTA contamination investigation of 29 commercially available roasted coffee samples, the contamination concentration of (14R)-OTA was 0.19±0.27 μg/kg, and the contamination concentration of OTA was 1.99±1.98 μg/kg. (14R)-OTA was about 1/10 of OTA. This suggests that the risk of (14R)-OTA in roasted coffee is not so high. The correlation coefficient between OTA and (14R)-OTA contamination levels was R²=0.3941,showing a weak correlation, but no strong correlation. It was thought that this was because the amount of OTA decreased and the amount of (14R)-OTA produced differed depending on the coffee roasting temperature and time.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 焙煎コーヒーのオクラトキシンA(OTA)分析のクロマトグラムでは、OTAより約2分遅れて出現する不明なピークが出現する。この不明なピークは、OTAの加熱分解の生成パターンの類似性などから(14R)-Ochratoxin A(14R)-OTAと同定した。29検体の市販焙煎コーヒーの(14R)-OTAの汚染調査をおこなった結果、14-(R)-OTAの自然汚染濃度は0.19±0.27μg/kgで、OTAの自然汚染濃度1.99±1.98μg/kgの約1/10であった。このことから、焙煎コーヒーの(14R)-OTAのリスクはそれほど高くないと考えられた。また、OTAと14-(R)-OTAの汚染濃度の相関係数はR²=0.3941で、弱い相関性は認められたが、強い相関性はなかった。これは、コーヒーの焙煎温度と時間によって、OTAの減少量と(14R)-OTAの生成量が異なるためと考えられた。
言語 ja
書誌情報 ja : 香川大学農学部学術報告
en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University

巻 75, 号 128, p. 33-37, 発行日 2023-02-28
出版者
出版者 香川大学農学部
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0368-5128
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00038339
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 ochratoxin A
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 coffee roasting
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 (14R)-ochratoxin A
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 10:17:26.959137
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3