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アイテム
コーヒー焙煎で生じるオクラトキシンAの関連物質の同定と市販の焙煎コーヒーの汚染調査
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/11586
https://kagawa-u.repo.nii.ac.jp/records/11586f9d023fe-343a-459e-a686-9b4ccf73d0a7
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2023-03-03 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | コーヒー焙煎で生じるオクラトキシンAの関連物質の同定と市販の焙煎コーヒーの汚染調査 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | Identification of substances related to ochratoxin A produced by coffee roasting and investigation of it's contamination of commercially available roasted coffee | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||||
著者 |
谷口, 若奈
× 谷口, 若奈
× 古本, 敏夫
× 川村, 理
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | The chromatogram of ochratoxin A (OTA) analysis of roasted coffee shows an unknown peak that appears about 2 minutes after OTA. This unknown peak was identified as (14R)-ochratoxin A ((14R)-OTA) based on the similarity of the formation pattern of thermal decomposition of OTA. As a result of (14R)-OTA contamination investigation of 29 commercially available roasted coffee samples, the contamination concentration of (14R)-OTA was 0.19±0.27 μg/kg, and the contamination concentration of OTA was 1.99±1.98 μg/kg. (14R)-OTA was about 1/10 of OTA. This suggests that the risk of (14R)-OTA in roasted coffee is not so high. The correlation coefficient between OTA and (14R)-OTA contamination levels was R²=0.3941,showing a weak correlation, but no strong correlation. It was thought that this was because the amount of OTA decreased and the amount of (14R)-OTA produced differed depending on the coffee roasting temperature and time. | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 焙煎コーヒーのオクラトキシンA(OTA)分析のクロマトグラムでは、OTAより約2分遅れて出現する不明なピークが出現する。この不明なピークは、OTAの加熱分解の生成パターンの類似性などから(14R)-Ochratoxin A(14R)-OTAと同定した。29検体の市販焙煎コーヒーの(14R)-OTAの汚染調査をおこなった結果、14-(R)-OTAの自然汚染濃度は0.19±0.27μg/kgで、OTAの自然汚染濃度1.99±1.98μg/kgの約1/10であった。このことから、焙煎コーヒーの(14R)-OTAのリスクはそれほど高くないと考えられた。また、OTAと14-(R)-OTAの汚染濃度の相関係数はR²=0.3941で、弱い相関性は認められたが、強い相関性はなかった。これは、コーヒーの焙煎温度と時間によって、OTAの減少量と(14R)-OTAの生成量が異なるためと考えられた。 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 香川大学農学部学術報告 en : Technical bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University 巻 75, 号 128, p. 33-37, 発行日 2023-02-28 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 香川大学農学部 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0368-5128 | |||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00038339 | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | ochratoxin A | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | coffee roasting | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | (14R)-ochratoxin A |